Parama dėkojame




Ministerija leido atlikti cezario pjūvio operacijas to pageidaujant gimdyvėms

cezarioSveikatos apsaugos ministerija (SAM) pakeitė cezario pjūvio operacijų atlikimo tvarką, dabar šios operacijos galės būti atliekamos ne dėl medicininių priežasčių, o ir pageidaujant pačioms gimdyvėms.

Tai ministerija pirmadienį pranešė nusprendusi atsižvelgus į Seimo narių, moterų teises ginančių organizacijų ir sveikatos priežiūros specialistų siūlymus.

Ši tvarka įsigaliojo praėjusią savaitę, sveikatos apsaugos ministrui savo įsakymu Arūnui Dulkiui atnaujinus cezario pjūvio operacijų tvarkos aprašą.

Iki šiol tokia operacija pačios gimdyvės pageidavimu galėjo būti atliekama, jeigu pacientė anksčiau buvo patyrusi reprodukcinės funkcijos ar gimdymo sutrikimų, jei gimdo pirmą kartą būdama vyresnio amžiaus, patiria padidintos rizikos socialinių ar kitų faktorių.

Priimti sprendimą, kad pacientei galima atlikti cezario pjūvio operaciją, turėdavo specialistų komanda, kurią sudaro gydytojas akušeris ginekologas, gydytojas neonatologas ir medicinos psichologas, o prireikus – ir kiti specialistai.

Nuo šiol medikų komanda sprendimą dėl cezario pjūvio operacijos priims įvertinusi, ar nėra medicininių indikacijų, taip pat atsižvelgdama į bendrą pacientės sveikatos būklę ir galimas rizikas.

Po procedūros kilusių komplikacijų gydymas pacientei ar naujagimiui bus apmokamas Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) lėšomis.

Kaip ir iki šiol, pačią cezario pjūvio operaciją, kai ji atliekama ne dėl medicininių priežasčių, pacientė turės apmokėti savo lėšomis. PSDF lėšomis operacija atliekama tais atvejais, kai tam yra medicininių indikacijų, t. y. kai gimdymas natūraliu būdu gali sukelti pavojų motinos arba vaisiaus gyvybei.

Pacientė, norėdama pasikonsultuoti dėl galimybės atlikti cezario pjūvio operaciją nesant medicininių indikacijų, ne anksčiau kaip 22 nėštumo savaitę, bet ne vėliau kaip 37 nėštumo savaitę, turėtų kreiptis į gydytoją akušerį ginekologą toje gydymo įstaigoje, kuri atlieka cezario pjūvio operacijas.

Galimybė pačiai pacientei vietoje gimdymo natūraliu būdu pasirinkti cezario pjūvio operaciją buvo įteisinta Nuo 2023 -iųjų sausio 1-osios, atsižvelgiant į pacienčių reiškiamus pageidavimus ir siekiant užtikrinti žmonių teisę patiems rinktis sveikatos priežiūros paslaugas, taip pat – pasitelkus gydytojų akušerių ginekologų profesionalią nuomonę.

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode