Parama dėkojame




Molio šventė – duoklė tradicijoms

molisRugpjūčio 15 dieną Viekšniuose vyko tradicinė Molio šventė. Vienas iš pagrindinių šio renginio akcentų – senųjų amatų puoselėjimas. Šventėje keramikai, kalviai, puodžiai ir kiti amatininkai demonstravo savo amato gamybos procesus. Viekšnių estradoje šurmuliavo mugė bei šventinis koncertas. Tądien Viekšnių Šv. Jono Krikštytojo bažnyčioje švęsti ir Švč. Mergelės Marijos Ėmimo į dangų (Žolinės) atlaidai. 

Dėmesys tradicijoms

Pirmoji Molio šventė Viekšniuose surengta dar 2007 metais, nors koncertinė programa kinta kasmet, dėmesys tradicijoms ir jų puoselėjimui išlieka visada. Ne išimtis ir šių metų šventė – joje vyko edukacijos, lankytojai galėjo stebėti ir išbandyti įvairių amatų gamybos procesą.

Keramikas Vitalijus Baltutis lankytojams demontravo raugo keramikos degimą lauko krosnyje.

Edukacijoje „Krosnelė iš molio“ molio meistras Saulius Jackevičius kartu su „Gamtos motyvų kooperatyvu“ siūlė išmokti kieme ar patalpoje pasistatyti duonai ar kitokiam maistui kepti skirtą krosnį iš molio. Šventėje taip pat vyko programa ,„Pažinkime lietuviškus vynus“ – lankytojai supažindinti su vyndarių tradicijomis ir istorija.

Šurmuliavo mugė

Molio šventėje vyko tapybos darbų „Istorijos keliu“ paroda-pardavimas (Idėjos autorius Vilmantas Lukauskas, tapytojas Stanislovas Jankus). Lankytojai galėjo įsigyti ne tik paveikslų – šventės vietoje šurmuliavusioje tautodailės ir amatų mugė, kurioje buvo gausu visko: nuo medinio šaukšto iki tekstilės ar keramikos dirbinių. Pramogų nestigo ir mažiesiems šventė lankytojams.

Koncertinė programa

Molio šventėje koncertavo būrys atlikėjų: Stilizuotos muzikos kapela „Liepa“ iš Salantų, Liaudiškos muzikos kapelija ,„Strazdelis“, Liaudiškos muzikos kapela „Šešios bačkos“, Alizavos stilizuotos muzikos kapela „Brigadėla“, Vilniaus mokytojų namų liaudiškų šokių kolektyvas „Šoktinis“. Šventėje koncertavo ir autorinių dainų atlikėja Renata Gužauskienė bei dainininkas Žilvinas Žvagulis.

Autorės nuotr.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode