Parama dėkojame




Kaip išvengti klaidų montuojant ortakius?

ortakiaiMechaninis vėdinimas su šilumos atgavimu turėtų būti neatsiejama kiekvieno energiškai efektyvaus namo įrangos dalis. Gravitacinę ventiliaciją pakeitus juo galima ne tik sumažinti šilumos nuostolius, bet ir atgauti šilumą iš pašalinto oro. Patariame, į kokius pagrindinius aspektus reikėtų atkreipti ypatingą dėmesį, kad išvengtumėte klaidų montuojant mechaninę ventiliaciją, o dar plačiau apie tai rasite internete.

Kiekvienas montavimas turi būti atliekamas tiksliai pagal specialisto parengtą projektą. Tai atrodo akivaizdu, bet, deja, taip nutinka ne visada. Dažnai atskiri instaliacijos elementai parenkami savo nuožiūra, neatlikus reikiamų skaičiavimų ir išsamios analizės. Dėl to gali būti netinkamas įrenginių pasirinkimas. Dažniausia klaida – pasirenkamas per žemo efektyvumo rekuperatorius, kuris negali užtikrinti komforto vėdinamose patalpose. Kad prietaisas būtų tinkamai sumontuotas, pirmiausia jis turi būti teisingai įvertintas, be kita ko: teršalų (drėgmės, dulkių ir anglies dioksido) išmetimas. Montuojant, prieš tai neatlikus atitinkamų skaičiavimų, dažnai daromi ortakiai su neteisingai parinktu skerspjūviu ir neoptimizuojami jų maršrutai.

Tyli ventiliacija

Mechaninis vėdinimo centras skleidžia triukšmą. Štai kodėl taip svarbu parinkti vietą, kad triukšmas kuo mažiau erzintų namų ūkio narius. Todėl rekomenduojama, kad patalpa, kurioje bus įrengtas įrenginys, būtų kuo toliau nuo miegamojo. Tai svarbu, nes net ir nedidelis triukšmas gali varginti naktį. Be to, rekuperatorius turėtų būti montuojamas patalpoje, kurioje temperatūra nenukrenta žemiau 8º C. Prietaisas gali būti papildomai izoliuotas, o tai užtikrins maksimalų sistemos efektyvumą.

Triukšmą taip pat gali skleisti jungiamosios detalės, sklendės ir kita ortakių įranga. Kad šie garsai nepatektų į patalpas, verta įrengti lanksčius ortakius. Lankstūs ortakiai, sumontuoti prieš ventiliacines angas, papildomai slopins garsus iš gretimų patalpų. Tačiau reikia atsiminti, kad lankstūs kanalai didina atsparumą ir kaupia nešvarumus, todėl neturi būti ilgesni nei 3 m.

Dėl galimos vibracijos, įrenginio negalima statyti prie pastato konstrukcinių elementų (pvz., laikančiųjų sienų). Verta po įrenginiu padėti vibraciją izoliuojančias trinkeles, o ties ortakių jungtimis su valdymo bloku sumontuoti lanksčius flanšus. Jų ilgaamžiškumas įvairus, todėl naudojant įrenginį reikėtų nepamiršti patikrinti jų techninės būklės.

Kritiniai taškai

Prie vėdinimo įrenginio prijungti du kanalai: įsiurbimas ir išmetimas. Abu turėtų būti termiškai izoliuoti, tačiau specialistai kartais praleidžia šį elementą. Klaidos, susijusios su neteisingu kanalų prijungimu prie valdymo pulto, taip pat nėra neįprastos; išmetimo kanalas kartais dedamas vietoje išmetimo kanalo ir atvirkščiai. Ortakiai turi būti ne tik tinkamai izoliuoti ir sumontuoti, bet ir kruopščiai sujungti. Jei taip neatsitiks, įrenginys bus nestabilus, o šilumos atgavimo parametrai bus nepatenkinami.

 

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode