Marcinkevičius




Floristė pasidalijo keliomis gudrybėmis, ką daryti, kad skintos gėlės džiugintų ilgiau

 

„Nemanykite, kad skintoms gėlėms patinka šildytis saulės spinduliuose“, – portalui LRT.lt sako sako floristė ir vestuvių planuotoja Inesa Borkovska. Ji pasakoja, kad norint, jog gėlės vazoje kuo ilgiau nenuvystų, turėtume nepamiršti kelių nesudėtingų taisyklių, pavyzdžiui, kad karšto vandens triukas veikia tik kai kurias gėlių rūšis, o kiek vandens pilti į vazą gali pasufleruoti augalo stiebas.

Ilgą laiką gėlės daugeliui siejosi su ypatingomis šventėmis, dovanomis, tačiau dabar jas žmonės perka ir visai be progos – nešasi į svečius vietoje pyrago ar saldumynų. „Vilniaus centre turiu krautuvėlę ir galiu patikinti, kad turime daug nuolatinių klientų, užsukančių bent kartą per savaitę ir ieškančių gėlių namų interjerui papuošti bei nuotaikai pakelti“, – pasakoja I. Borkovska.

Kokias gėlės renkasi klientai ar kokios dekoro tendencijos vyrauja, dažnai priklauso nuo metų laiko. Kai bunda gamta ir už lango – pavasaris, žmonės dažniau renkasi tulpes, narcizus ar hiacintus, o žiemą tokių gėlių pageidauja kur kas rečiau. „Rožės yra iš mados neišeinanti klasika. Pastebiu, kad konservatyvūs, vertinantys pastovumą ir vengiantys eksperimentų, dažniausiai renkasi būtent rožes“, – sako floristė.

Be to, floristės teigimu, jau tik retas pabrėžia, kad gėles dovanoja vyrui ar moteriai ir nebesivadovauja stereotipais, kad neva tam tikros gėlės yra labiau moteriškos ar vyriškos. Jei, pavyzdžiui, anksčiau buvo savotiškas tabu dovanoti vyrui frezijas, šiandien tai jau nieko nestebina ir neatrodo nepriimtina, pastebi ji.

Ką daryti, kad dovanotos ar pačių įsigytos gėlės džiugintų ilgiau? I. Borkovska sako, kad galima išbandyti keletą gudrybių, tačiau svarbu nepamiršti, kad kiekviena gėlė reikalauja skirtingos priežiūros, tad tai, kas tinka vienai rūšiai, nebūtinai tinka ir kitai.

„Floristas ar gėlių pardavėjas turėtų klientui paaiškinti, ką daryti, kad gėlės nenuvystų ilgiau, juk jie apie skirtingas gėles turi daugiau žinių“, – pataria I. Borkovska ir sako, kad skintos gėlės tinkamai prižiūrimos vazoje gali žydėti maždaug savaitę, rečiau apie dvigubai ilgiau. Kuo šviežesnes gėles perkate, tuo didesnė tikimybė, kad jos ilgiau nenuvys.

„Kiek laiko džiaugsimės gėlėmis gali priklausyti ir nuo jų rūšies. Ir nuskintos ilgiau žydėti gali frezijos, gvazdikai, gvazdikėliai, eustomos, iš užsienio atvežtos tulpės (mūsų darželiuose augančios tulpės paprastai nuskintos laikosi trumpai), orchidėjos, amariliai ir net rožės, – vardija specialistė. – Teko girdėti mitų, kad rožės labai trumpalaikės, tačiau tai netiesa.

Veikiausiai esate pastebėję, kad gėlių salonuose jos neretai būna nuskabytais lapais, o kartais ir spygliais. Taip daroma todėl, kad šiai gėlei reikia labai daug vandens, o nuskynus lapus bei nulaužus spyglius, daugiau drėgmės tenka žiedui ir jis išlieka ilgiau.“

Kiek vandens reikia gėlei, priklauso nuo jos stiebo. Gėlės, turinčios kietą kotą (pvz., rožės, hortenzijos, alyvos ir pan.) reikalauja daug vandens, o turinčioms minkštą stiebą (pvz., kalijoms, gerberoms, amariliams ir t.t.) reikia tik šiek tiek.

„Tarkime gerberoms pakanka trupučio vandens, kitaip jų kotas pus ir užterš vandenį, o gėlė greit suvys ir neteks grožio“, – priduria I. Borkovska.

Nors dažnas vandenį gėlėms keičia kasdien, floristė pastebi, kad tai ne visada būtina. Šviežios gėlės, stovinčios vėsesnėje patalpoje, kartais ir dvi ar tris dienas gali išbūti tame pačiame vandenyje, ypač jei matote, kad žiedui viskas gerai, netrūksta drėgmės, o vanduo yra ganėtinai švarus. Svarbiausia, kad vanduo vazoje nebūtų per šiltas.

„Dažniau ar net kasdien vandenį keisti reikia gėlėms, kurios vazoje – daugiau nei porą dienų“, – patikslina floristė.

Be to, reikia ne tik pakeisti vandenį, tačiau ir aštriu peiliu ar specialiomis žirklėmis įstrižu pjūviu šiek tiek patrumpinti kotą. Taip stiebas geriau pasisavins vandenį.

Kai kurie vystančias gėles bando atgaivinti merkdami jas į labai karštą vandenį, tačiau I. Borkovska pastebi, kad tai nebūtinai veiksminga ir tinka ne visoms gėlių rūšims.

„Jei skintos orchidėjos (falenopsis) ar hortenzijos dėl vandens stygiaus nuvyto, jas galima pamerkti į maždaug 90 laipsnių vandenį ir palaukti, kol atsigaus. Tačiau nebūtinai taip nutiks. Kitoms gėlėms šis triukas nepadeda arba jo poveikis būna labai trumpalaikis.“

Floristė pastebi, kad visos skintos gėlės bijo labai žemos temperatūros ir tiesioginių saulės spindulių, beveik visoms kenkia skersvėjis, dažnai ir dideli temperatūros svyravimai.

„Gėlėms reikalinga šviesi patalpa, tačiau nelaikykite vazos su gėlėmis ant palangės, kur vasarą labai šilta ir daug saulės. Veikiausiai pastebėjote, kad floristikos salonuose ganėtinai vėsu ir kondicionierius palaiko pastovią temperatūrą, – paaiškina I. Borkovska. – Be to, sausas patalpų oras, ypač veikiant šildymui, dažnai taip pat gėlėms nepatinka.“

Specialistė patikina, kad net ir įvairūs tirpalai ne visada prailgina skintos gėlės žydėjimo laiką. Kiekvienas tirpalas turi savo paskirtį – vieni skirti tam, kad gėlės ilgiau neišsiskleistų, kiti tam, kad greičiau atsivertų žiedas, o treti reikalingi tam, kad vandenyje būtų mažiau bakterijų.

„Be to, naudojami ne pagal instrukcijas jie taip pat gali būti neveiksmingi arba veikti visai ne taip, kaip norėjote. Patarčiau tirpalus naudoti tik retais atvejais ir tikrai žinant, kam jis skirtas“, – rekomenduoja I. Borkovska.

Lrt.lt

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode