Marcinkevičius




Autorių teisės interneto gigantuose: vartotojai išsigando, kad uždraus „memus“, specialistai džiaugiasi geresne apsauga

 

Europos Sąjungos (ES) politikai balsavo už naują direktyvą, kuri turės apsaugoti autorių teises skaitmeniniame amžiuje ir įpareigos tokias turinio platformas, kaip „Youtube“, „Google“ ar „Facebook“, ginti autorių teises ir atlyginti autoriams už jų darbų panaudojimą. Nors ši direktyva socialiniuose tinkluose buvo greitai pavadinta „Meme Ban“ (uždraudžiančia „memus“), tačiau specialistai sako, kad tokio draudimo tikrai nebus, o svarbiausia tai, kaip atskiros ES narės sugebės integruoti direktyvą į nacionalinius teisės aktus.

Piratavimas klesti ir dėl pasenusių teisės aktų

Asociacijos LATGA vyr. teisininkė Radvilė Bieliauskienė teigia, kad svarbiausias dalykas, kurį reikia suprasti vertinant šią direktyvą, yra tai, kad iki šiol ES direktyvos bei reglamentai buvo skirti autorių teisių apsaugai taip vadinamiesiems tradiciniams panaudojimo būdams ir tik labai maža dalimi darė įtaką kūrinių panaudojimui internete.

„Senieji dokumentai nebetiko šiuolaikiniame pasaulyje, kuris neįsivaizduojamas be skaitmeninės erdvės ir interneto. Ir tai buvo akivaizdu, nes piratavimas klesti ir jo sustabdyti dar niekam nepavyko, kūriniai naudojami internete be jokių taisyklių, nekreipiant dėmesio į tai, kad tradiciškai autoriui turi būti atlyginama už kiekvieną jo kūrinio panaudojimo būdą, kad reikia gerbti ir paisyti autoriaus neturtines teises kiekvieną kartą naudojant kūrinius, pavyzdžiui, nurodyti autorystę“, – LRT.lt sakė ji.

Anot specialistės, visa tai internete yra užmiršta, tarsi nustumta į užribį.

„Šios direktyvos tikslas yra tiesiog įvesti kūrinių naudojimo internete taisykles, kurių bus privalu laikytis visoms ES narėms. Toks dokumentas tikrai buvo ir yra reikalingas. Ar tos nustatytos taisyklės yra per griežtos ir kaip jos veiks iš tikrųjų kol kas labai sunku pasakyti, nes didele dalimi tai priklausys nuo to, kaip direktyva bus perkelta į valstybių narių nacionalinius teisės aktus. Tam yra skirti 2 metai, tačiau čia pat kyla klausimas, ar situacija po 2 metų nebus vėl pasikeitusi ir ar šios nustatytos taisyklės vis dar bus aktualios po 2 metų ir vėliau“, – svarstė teisininkė.

„Memus“ galės skelbti ir toliau

LATGA Menų skyriaus vadovė Ingrida Kruopštaitė aiškino, kad direktyva ne sugriežtino autorių teisių apsaugą interneto platformose, o išaiškino interneto platformų atsakomybę, kuri iki šiol buvo skirtingai teismų interpretuojama įvairiose ES valstybėse narėse.

Jos teigimu, dabar sukurtos aiškesnės sąlygos, kada interneto platformos turi gauti autorių leidimus ir kada jos laikomos atsakingomis už autorių teisių pažeidimus.

„Direktyvos tekstas buvo aptartas tiek su autorių, tiek su vartotojų, tiek su verslo atstovais. Todėl rezultatas yra kompromisinis, siekiantis suderinti skirtingus interesus. Direktyva numato ne tik interneto platformų pareigas, bet ir išimtis, kada reikalavimas gauti autorių leidimą yra netaikomas – pavyzdžiui, citavimui, kritikai, karikatūroms ar parodijoms. Vadinamieji „memai“ irgi priskiriami parodijos žanrui ir juos  vartotojai galės skelbti, direktyva jų neuždraudė“, – tikino I. Kruopštaitė.

Paklausus apie Lietuvą, specialistė pabrėžė, kad Asociacijos LATGA ir kitų panašių organizacijų bei valstybės institucijų laukia daug darbo perkeliant direktyvos nuostatas į mūsų Autorių teisių ir gretutinių teisių įstatymą ir sukuriant efektyviai veikiančią platformų licencijavimo sistemą. Nuo to priklausys, ar direktyvos tikslai, pavyzdžiui, išspręsti autorių teisių problemas internete, bus pasiekti ir ar teisių turėtojams bus iš tos direktyvos realios naudos.

„Įstatymų bazė visada šiek tiek atsilieka nuo realybės. Kūrinių naudojimas skaitmeninėje erdvėje nebuvo pakankamai reglamentuotas, todėl iškildavo daug neaiškumų tiek verslo atstovams, tiek eiliniams vartotojams, kurie nebuvo tikri, ar jie nepažeidžia autorių teisių įkeldami turinį į interneto platformas“, – pridūrė ji.

I.Kruopštaitės nuomone, tokios platformos kaip „Youtube“ ar „Facebook“ gauna dideles pajamas už reklamą, todėl teisinga atlyginti autoriams, kurių sukurtas turinys padeda šioms platformos uždirbti: „Ir dabar platformos yra atsakingos už jose skelbiamą turinį, sudaro licencines sutartis su teisių turėtojais, turi mechanizmus, skirtus neteisėtam turiniui pašalinti – ne tik tada, kai pažeidžiamos autorių teisės, bet ir kai demonstruojamas smurtas ar kurstoma nesantaika. Panašu, iki šiol jos tam tiesiog per mažai skyrė dėmesio ir išteklių.“

Atsakingos už autorines teises pažeidžiantį turinį

Direktyvoje numatyta, kad minėtos turinio platformos turės filtruoti turinį, bus teisiškai įpareigotos pašalinti autoriaus teises pažeidžiančius elementus.

Be to, paieškos sistemos ir socialinių medijų platformos turės gauti licencijas, kad galėtų platinti nuorodas. Tai teoriškai reikštų, kad turinio kūrėjai galėtų reikalauti atlygio už tai, kad „Google“ parodo nedidelę dalį sukurto turinio. Pavyzdžiui, „Google News“ be autoriaus sutikimo pateikia straipsnių santraukas, o tai, vertinant pagal naujos direktyvos „raidę“, būtų autoriaus teisių pažeidimas.

Kritika

Visgi nauja direktyva patinka toli gražu ne visiems. Kritikai teigia, kad nukentės mažesnės turinio platinimo platformos, sumažės informacijos įvairovė. Jų nuomone, tik didžiausios kompanijos, pirmaujančios rinkoje, galės sau leisti taip tikrinti skelbiamą turinį, jį filtruoti. „Reddit“ platformos atstovai išplatino viešą pareiškimą, kuriame teigė, kad tokia direktyva apribos jų galimybes konkuruoti.

Teigiama, kad direktyva nepaveiks „Wikipedia“ ir „GitHub“ platformų, bet ir jos išreiškė nerimą dėl interneto „laisvės“ ir „ekosistemos pusiausvyros iškraipymo“.

Nauja direktyva įspūdžio nepadarė ir akademiniam pasauliui. Glazgo universiteto mokslininkai paskelbė, kad tokia direktyva gali padaryti žalos patiems autoriams, užkirsti kelią skaitmeninėms inovacijoms.

Lrt.lt

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode