Parama dėkojame




S. Krėpšta: finansiniam sukčiavimui užkardyti kitąmet bus naujas saugiklis

saugiklisNuo kitų metų griežtės finansinio sukčiavimo banko pavedimais prevencija – Lietuva turės įgyvendinti Briuselio reikalavimą dėl automatinio lėšų gavėjo patikrinimo, sako Lietuvos bankas (LB) valdybos narys Simonas Krėpšta.

Pasak jo, nesutapus gavėjo pavadinimui ir banko sąskaitos numeriui nebebus galima pervesti pinigų.  

„Nedaug beliko laiko ir finansiniams sukčiavimams užkardyti turėsime dar viena mechanizmą. Yra jau išleistas reglamentas, jis turės būti perkeltas į visų šalių teisę. 2025 metais bus privaloma kiekvienai finansų įstaigai tikrinti pajamų gavėją“, – trečiadienį Seimo Biudžeto ir finansų komitete teigė S. Krėpšta.  

LB atstovas pripažino, kad būta diskusijų dėl spartesnio tokių nuostatų perkėlimo į Lietuvos teisę, tačiau neįsigaliojus visoje ES jos nebūtų veiksmingos.  

„Buvo tokių diskusijų, ar Lietuvoje būtų galima tai įdiegti greičiau. Deja, toks funkcionalumas būtų neveiksmingas, nes mes turime visoje ES turėti bendrą sistemą, nes turime bendrą mokėjimų eurais erdvę – SEPA“, – teigė jis. 

„Valstietis“ Valius Ąžuolas teigė, kad dabar bankų darbuotojai nepajėgūs tikrinti visų pavedimų – ar sąskaitos numeris ir lėšų gavėjas sutampa.   

Paaiškėjus, kad investicijų bendrovės „BaltCap“ fondo buvęs partneris Šarūnas Stepukonis pasisavino dešimtis milijonų, audito ekspertai aiškino, kad pinigai galėjo būti pasisavinti darant pavedimus, kai gavėjo pavadinimas nesutapo su banko sąskaitos numeriu, todėl finansų įstaigoms galėjo nekilti jokių įtarimų.    

Redaktorė Roma Pakėnienė

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode