Sprogimas

Nuo liepos – pacientams palankesnės kineziterapijos paslaugos

lieposSveikatos apsaugos ministerija (SAM) patvirtino kineziterapijos paslaugų teikimo reikalavimų aprašą. Dokumento, parengto kartu su Lietuvos kineziterapeutų draugija ir gydytojais, nauda bus abipusė: pacientams bus lengviau gauti kineziterapeuto paslaugas, o gydytojams – greičiau ir efektyviau užtikrinti pacientų sveikatos pagerėjimą.

Nuo liepos 1 dienos įsigaliosiančio kineziterapijos paslaugų teikimo apraše nustatyti esminiai reikalavimai gydymo įstaigoms ir sveikatos priežiūros specialistams, teikiantiems kineziterapijos paslaugas šeimos gydytojo komandoje, geriatrijos dienos stacionare, ambulatorines slaugas paslaugas gaunančio paciento namuose, sporto treniruotėse, varžybose ar kituose renginiuose.

Įtvirtinta, kad pacientams kineziterapija turi būti paskirta iš karto po medicininės reabilitacijos (tiek ambulatorinės, tiek stacionarinės). Tai yra itin svarbu, nes pabaigus reabilitacinį gydymą, toliau taisyklingai mankštintis rekomenduojama ir namuose. Kineziterapeuto teikiamos paslaugos leis užtikrinti reabilitacijos tęstinumą.

Tuo tarpu gydytojams teks mažesnis krūvis stacionare, nes paciento, kuris yra apmokytas tinkamai atlikti jam parinktus fizinius pratimus, sveikatos būklė gerėja greičiau ir stabiliau, mažėja pakartotinio patekimo į ligoninę tikimybė. Be to, tinkamai atliekama kineziterapija leidžia sumažinti pacientui skiriamų vaistų kiekį.

Apraše nustatytas kineziterapeuto darbo krūvis, tam tikri reikalavimai kineziterapijos patalpoms ir priemonėms bei kaip turi būti organizuojama kineziterapija paciento namuose.

Kadangi šio specialisto veiklos spektras yra platus, dokumente taip pat aptarti reikalavimai teikiant kineziterapijos paslaugas sporto treniruotėse, varžybose ar kituose sporto renginiuose.

Primename, jog esant poreikiui, pacientui kineziterapijos paslaugą paskiria šeimos arba gydantis gydytojas. Jei kineziterapijos paslaugos yra teikiamos šeimos gydytojo komandoje, tai pacientas gali gauti kompleksines paslaugas – jis detaliai ištiriamas, jam sudaroma kineziterapijos programa, reguliariai vertinamas kineziterapijos poveikis, teikiamos konsultacijos, esant reikalui, parenkamos techninės pagalbos priemonės ir pan.

Nuo 2022 m. liepos 1 d. įsigaliosiantį kineziterapijos paslaugų teikimo aprašą galima rasti ČIA.

Atkreipiame dėmesį, kad šiame apraše nėra reglamentuojamos kineziterapijos paslaugos, teikiamos kaip medicininės reabilitacijos dalis.

SAM nuotrauka

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode