RETRO

Į Lietuvą atplukdyti pirmieji momentinio energijos rezervo sistemos įrenginiai

momentĮ Klaipėdą atplukdyti pirmieji 78 energijos kaupimo įrenginiai – baterijos, skirti momentinio rezervo paslaugą Lietuvai turinčiai užtikrinti energijos kaupimo įrenginių sistemai. Tai pirmoji „Energy cells“ užsakymu konsorciumo „Fluence“ ir „Siemens Energy“ pagaminta energijos kaupimo įrenginių partija, kuri artimiausiu metu bus nugabenta į būsimą baterijų parką Utenoje. Likusius 234 energijos kaupiklius, kurių kiekvienas sveria 8,5 tonos, planuojama atplukdyti liepą. 

Visus keturis baterijų parkus „Energy cells“ pilnai įrengs ir į Lietuvos energetikos sistemą integruos iki metų pabaigos – tuomet kaupimo įrenginių sistemos operatorius yra įpareigotas pradėti teikti izoliuoto elektros energetikos sistemos darbo rezervo užtikrinimo paslaugą.

Pagal moderniausias energijos kaupimo įrenginių ličio jonų technologijas pagaminti įrenginiai yra pirmieji ne tik Lietuvoje ar Baltijos šalyse. Ši 200 MW ir 200 MWh suminės galios ir talpos Lietuvos energijos kaupimo įrenginių sistema viena didžiausių ir viena pirmųjų Europoje. 

„Energijos kaupiklių poreikis visame pasaulyje sparčiai auga, nes statoma vis daugiau saulės ir vėjo parkų. Mūsų šaliai jie reikalingi, nes siekiame būti energetiškai saugūs ir nepriklausomi. Buvome greiti, įrenginius spėjome užsakyti iki jų užsakymų piko, todėl jau galime džiaugtis pirmąja baterijų partija Lietuvoje“, - sakė „Energy cells“ vadovas Rimvydas Štilinis.

Lietuvos energijos kaupimo įrenginių sistemą sudarys keturi vienodo dydžio baterijų parkai, kurie bus įrengti elektros perdavimo operatoriaus transformatorių pastotėse Vilniuje, Šiauliuose, Alytuje ir Utenoje bei integruoti į bendrą Lietuvos elektros energetikos tinklą. Statybos ir baterijų parkams reikalingos infrastruktūros įrengimo darbus „Energy cells“ pradės dar birželį.

Energijos kaupiklių sistema tarnaus kaip momentinis izoliuoto darbo energijos rezervas ir užtikrins patikimą, stabilų Lietuvos elektros energetikos sistemos darbą iki sinchronizacijos su kontinentinės Europos tinklais, o ateityje prisidės prie sparčios augančių atsinaujinančių energijos šaltinių integracijos – galės kaupti iš saulės ir vėjo pagaminamą energiją ir atiduoti ją į tinklą esant poreikiui.

Energijos kaupimo įrenginių sistemai įrengti bendrovei „Energy cells“ buvo skirtas 87,6 mln. eurų finansavimas pagal Europos Sąjungos (ES) Ekonomikos gaivinimo ir atsparumo didinimo priemonę (angl. Recovery and Resilience Facility, RRF).

Energijos kaupimo įrenginių sistemos operatore paskirtos bendrovės „Energy cells“ 100 proc. akcijų priklauso energijos perdavimo ir mainų įmonių grupei „EPSO-G“. „EPSO-G“ vienintelio akcininko teises ir pareigas įgyvendina Lietuvos Respublikos energetikos ministerija.

Plačiau apie projektą – www.energy-cells.eu.
 

„EPSO-G“ informacija ir nuotrauka.

 

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode