Sprogimas

Į užstato sistemą siūloma įtraukti tik metalines ir PET alkoholinių gėrimų pakuotes

metalinesTrečiadienį Vyriausybė pritarė Seimo siūlymui išplėsti užstato sistemą, įtraukiant stipriųjų alkoholinių gėrimų pakuotes, tačiau mažesne apimtimi. Nuo 2023 m. į užstato sistemą papildomai būtų įtrauktos tik PET ir metalinės stipriųjų gėrimų, vyno, vyno gėrimų ir vyno kokteilių pakuotės. O šių gėrimų stiklinių pakuočių įtraukimą į užstato sistemą siūloma svarstyti 2024 m., įvertinus, ar įvykdytos 2023 m. stiklinių pakuočių atliekų perdirbimo užduotys.

Vyriausybės išvadoje pažymima, kad toks sprendimas priimtas atsižvelgus į šio pokyčio poveikį ne tik esamai užstato sistemai, bet ir konteinerinei rūšiuojamojo pakuočių atliekų surinkimo sistemai, kuri šiuo metu plečiama ir tobulinama.

Aplinkos ministerijos užsakymu 2019 m. atlikta užstato už vienkartines pakuotes sistemos plėtros sąnaudų–naudos analizė atskleidė, kad konteinerinės rūšiuojamojo pakuočių surinkimo sistemos plėtros kaštai beveik 6 kartus mažesni nei užstato sistemos. Tuo metu šiose sistemose surenkamų stiklinių pakuočių atliekų kiekis skiriasi tik 8 proc.

Be to, užstato sistemos administratoriaus veiklos sąnaudos – taromatams įrengti ir prižiūrėti, pakuočių pakavimo priemonėms, kurios dalijamos pardavėjams, įsigyti, pardavėjų sąnaudoms kompensuoti, pakuočių atliekoms transportuoti –  padidėtų apie 8 mln. eurų. Gamintojams ir importuotojams papildomų stiklinių pakuočių sutvarkymas kainuotų apie 4–5 mln. eurų per metus.

Aplinkos ministerijos nuomone, reikia atsižvelgti į tai, kad išplėtus užstato sistemą visomis alkoholinių ir nealkoholinių gėrimų pakuotėmis, kaip siūlo Seimo nariai, prekybos vietose privalomai priimamų stiklinių pakuočių kiekis išaugtų daugiau nei 300 proc. Joms sandėliuoti reikėtų iki 2 tūkst. kv. m. papildomo ploto. Jo ypač trūksta kaimo vietovių parduotuvėse.

Jei, kaip siūloma Vyriausybės išvadoje, į užstato sistemą būtų įtrauktos tik PET ir metalinės stipriųjų alkoholinių gėrimų, vyno, vyno gėrimų ir kokteilių pakuotės, gamintojams ir importuotojams jas sutvarkyti šioje sistemoje kainuotų apie 78 tūkst. eurų per metus. Taip  pat nebūtų dubliuojamos milijoninės investicijos į dviejų sistemų plėtrą ir būtų užtikrinta nuosekli pakuočių atliekų tvarkymo politika.

Šiuos Pakuočių ir pakuočių atliekų tvarkymo įstatymo pakeitimus įregistravo Seimo narių grupė.

Aplinkos ministerijos nuotrauka

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode