RETRO

Nuo rugsėjo mokyklose stiprinamas profesinis orientavimas

rugsejoNuo naujų mokslo metų bendrojo ugdymo mokyklose, profesinio mokymo įstaigose stiprinama profesinio orientavimo sistema, bus steigiami nauji karjeros specialistų etatai. Profesinio orientavimo paslaugos bus teikiamos jau nuo pirmos klasės.   

„Kodėl atsiranda karjeros konsultavimo poreikis? Dalis mūsų jaunimo renkasi atsitiktines profesijas, nusižiūrėję, ką studijavo draugas, ar mama, tėtis. Todėl bent trečdalis žmonių dirba darbus, nesusijusius su tuo, ką jie studijavo. Lietuvoje apie penktadalis dirba žemesnės kvalifikacijos darbą, negu įgyta specialybė. Žmogus studijavo 4 metus, jam nepavyko rasti darbo, tuomet dirba toje srityje, kuriai užtektų 2 metų mokymosi ir įgūdžių pagilinimo. Tai ir asmeninių, ir valstybės finansų, ir laiko švaistymas. Dabar profesinio orientavimo paslaugos mokyklose teikiamos fragmentiškai, iki šiol neturėjome ir aiškaus šios srities teisinio reglamentavimo. Mokyklose labai svarbus profesinis veiklinimas, darbdavių įsitraukimas, padedantis mokiniams „pačiupinėti“, ką dirba žmonės realiose įmonėse. Be to, turime 42 modernius sektorinius praktinio mokymo centrus profesinėse mokyklose. Jie taip pat galėtų priimti mokinius ir supažindinti su darbu inžinerijos ar grožio, ar kitokių paslaugų srityse“, - sako švietimo, mokslo ir sporto viceministrė Agnė Kudarauskienė. 

Viceministrė pabrėžia, kad karjeros specialistas – pagrindinis profesinio orientavimo reformos sėkmės veiksnys. Karjeros specialistu galės dirbti aukštąjį išsilavinimą įgijęs žmogus, turintis pedagogo kvalifikaciją arba tas, kuris yra išklausęs pedagoginių ir psichologinių žinių kursą. Jau pradėję dirbti karjeros specialistai turės išklausyti ir ministerijos parengtą 120 akademinių valandų kvalifikacinės programos kursą. Tokio tobulinimo kurso nereikės tiems, kas jau turės darbo patirties ar studijų metais studijavo  panašų dalyką.

Karjeros specialistams, kurie mokyklose atsakingi už profesinį orientavimą, nustatomi tokie patys pareiginės algos pastoviosios dalies koeficientai, kaip ir mokytojams bei švietimo pagalbos specialistams.

Naujiems etatams įsteigti iki 2024 metų skirta 10 mln. eurų iš ES Ekonomikos gaivinimo ir atsparumo didinimo plano. Tolesnis profesinio orientavimo sistemos finansavimas bus skiriamas iš valstybės biudžeto lėšų. Tai įpareigoja ir politinių partijų pasirašytas Nacionalinis susitarimas dėl švietimo.

Apie profesinio orientavimo sistemos pokyčius buvo diskutuota birželio 21 d. Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos surengtoje viešojoje konsultacijoje-diskusijoje. Įrašą galima peržiūrėti ministerijos „Youtube“ kanalu.

ŠMM nuotrauka

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode