RETRO

Lietuva Ukrainai siunčia jau ketvirtąją humanitarinės pagalbos siuntą už beveik 634 tūkst. eurų

siuntaŠiandien, birželio 20 d., į Ukrainą iškeliavo pirmasis vilkikas iš numatytų keturių, kuriais bus vežama jau ketvirtoji humanitarinės pagalbos siunta už beveik 634 tūkst. eurų. Su Rusijos pradėta agresija kovojantiems ukrainiečiams išsiųsti įvairūs vaistai bei asmens apsaugos ir kitos priemonės. 

Jau beveik 4 mėnesius beprecedentės Rusijos agresijos alinamai Ukrainai žūtbūt reikia įvairiapusiškos pagalbos. Šį kartą Sveikatos apsaugos ministerijos Ekstremalių sveikatai situacijų centras (ESSC) išsiuntė dar vieną humanitarinės pagalbos siuntą, kurią sudaro: skausmą ir uždegimą malšinantys vaistai, nejautrą chirurginių operacijų metu sukeliantys vaistai, tromboembolijų profilaktikai ir gydymui skirti vaistiniai preparatai, prieširdžių virpėjimui gydyti skirti vaistai. Taip pat vaistai nuo arterinės hipertenzijos, pykinimo ir vėmimo, opaligės, krūties vėžio, grybelinės infekcijos ir alergijos.

Humanitarinę pagalbą sudarantys vaistai paskirti iš valstybės rezervo (vertė – 16,6 tūkst. eurų) ir asmens sveikatos priežiūros įstaigų (ASPĮ) (vertė – 27,3 tūkst. eurų). Taip pat, išsiųsti ir vaistiniai preparatai, gauti pagal Ekstremalių sveikatai situacijų centro (ESSC) sudarytas paramos sutartis (vertė – 15,7 tūkst. eurų).

Šiandien išsiųstą humanitarinę pagalbą Ukrainai sudaro ir būtiniausios asmens sveikatos apsaugos priemonės. Pavyzdžiui, antbačiai, apsauginės prijuostės, medicininės kaukės ir dezinfekcinis gelis rankoms, viršgerkliniai vamzdeliai, skirti kvėpavimo takų praeinamumui palaikyti bendrosios nejautros metu ir dirbtinei plaučių ventiliacijai, endotrachėjinės uždaro siurbimo sistemos, skirtos sekreto iš kvėpavimo takų išsiurbimui pacientui, kuris yra prijungtas prie dirbtinio kvėpavimo aparato.

Asmens apsaugos ir kitos priemonės už beveik 358,5 tūkst. eurų paskirtos iš COVID-19 rezervo lėšų.

Be vaistinių preparatų ir asmens apsaugos priemonių, artimiausiu metu Kauno klinikose esantis ir jos veiklai nebenaudojamas Sveikatos apsaugos ministerijos turtas (chirurginėms manipuliacijoms atlikti reikalingi prietaisai, įrengimai skirti instrumentų dezinfekcijai ir sterilizacijai atlikti, priemonės skirtos pacientų slaugai pagerinti, aparatūra chirurginėms operacijoms atlikti ir kt.), kurio vertė siekia 216 tūkst. eurų, taip pat turėtų iškeliauti į Ukrainą.

Beveik 634  tūkst. eurų vertės siuntos nugabenimu į Ukrainą rūpinasi Susisiekimo ministerija.

Tikimės, kad šiandien išsiųsta pagalbos siunta saugiai pasieks Ukrainą, o nenutrūkstanti humanitarinės pagalbos grandinė padės Ukrainos gynėjams, besipriešinantiems Rusijos vykdomai agresijai.

Naudingą informaciją apie Lietuvoje teikiamą pagalbą (įskaitant sveikatos priežiūros paslaugas ir kt.) ukrainiečiams rasite čia.

SAM nuotrauka

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode