Sprogimas

Prezidentas, Seimo pirmininkė kviečiasi politikus tartis dėl tolesnio parlamento darbo

kvieciasiPrezidentas Gitanas Nausėda ir Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen pirmadienį atskiruose susitikimuose su parlamentarais tarsis dėl bendro valdančiųjų ir opozicijos darbo parlamente.

G. Nausėda kviečiasi parlamentinių partijų atstovus „tolesniam sklandžiam Seimo darbui aptarti“, BNS sakė šalies vadovo atstovas spaudai Ridas Jasiulionis.

Vėliau pirmadienį V. Čmilytė-Nielsen susitiks su vadinamąja dialogo grupe, sudaryta ir valdančiųjų, ir opozicijos atstovų.

Opozicijos atstovai teigia, kad ketinama aptarti anksčiau Seimo vadovei įteiktą reikalavimų sąrašą.

Jame – raginimas spręsti dėl žemės ūkio ministro atstatydinimo, V. Čmilytei-Nielsen pasitikrinti pasitikėjimą Seime, šią sesiją svarstyti tik su ekonominėmis ir socialinėmis problemomis susijusius klausimus, stabdant nesutarimus keliančius projektus dėl civilinės sąjungos, valstybės vadovo statuso Vytautui Landsbergiui ir kitus.

Opozicijos atstovai taip pat viliasi, kad pavyks sutarti, jog į antradienio plenarinio posėdžio darbotvarkę būtų įtrauktas jų siūlomų antiinfliacinių priemonių paketas.

„Dialogo grupėje kalbame, kad jeigu antradienį įtrauktų į darbotvarkę, būtų didelis žingsnis dialogo link. Tai parodytų požiūrį, ar norima bendrai dirbti, ar ne“, – BNS sakė Demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ atstovas Saulius Skvernelis.

„Darbiečių“ seniūnas Viktoras Fiodorovas taip pat teigė, kad pirmadienio pokalbis gali lemti opozicijos sprendimą grįžti dirbti į plenarinius, komitetų, komisijų posėdžius.

„Mes tikimės, kad galėsime padaryti (projektų – BNS) pateikimą antradienį ir tam dalykui ruošiamės, nes dirbti norime“, – BNS sakė jis.

„Viskas priklausys nuo pirmadienio pokalbio“, – pridūrė V. Fiodorovas.

Tuo metu pirmasis Seimo vicepirmininkas konservatorius Jurgis Razma abejojo, ar opozicijos projektams atsiras vietos antradienio Seimo darbotvarkėje.

„Antradienio darbotvarkę mes patvirtinome gana didelės apimties, nelabai įsivaizduoju, kur ten dar būtų galima įtraukti papildomus projektus. Jie ketvirtadienį po pietų turi opozicinę darbotvarkę, ten, man atrodo, ir yra tinkama vieta jų projektams“, – BNS sakė jis.

J. Razma atkreipė dėmesį, kad Seimo Teisės departamentas turi teisę septynias dienas parengti išvadas dėl opozicijos projektų.

„Kaip tik ketvirtadienį tas terminas ir baigtųsi“, – teigė jis.

„Ką duotų, jei dviem dienomis anksčiau įtrauktume į darbotvarkę? Nemanau, kad ir iš jų pusės yra tokia būtinybė stengtis. Nebent būtų noras Šeimų sąjūdžiui pasidemonstruoti, nes jie paskelbė, kad antradienį yra pagrindinė jų mitingo diena. Bet vien dėl to gal neskubėsime darkyti jau suformuotos darbotvarkės“, – kalbėjo konservatorius.

Praėjusios savaitės pabaigoje Seimo darbą boikotuojanti opozicija parengė infliacijos padarinius gyventojams turinčių mažinti priemonių planą. 

Jame numatytos įvairios pridėtinės vertės mokesčio lengvatos, didesnis neapmokestinamųjų pajamų dydis, mažesni akcizai kurui ir didesnės pensijos.

Dialogo grupė suburta spręsti konfliktui tarp valdančiųjų ir opozicijos, kuris kilo svarstant interpeliaciją žemės ūkio ministrui Kęstučiui Navickui, kai abi pusės pasinaudodamos procedūromis bandė įvykių eigą pasukti norima linkme.

Opozicijai pasipiktinus valdančiųjų sušaukti nenumatytu posėdžiu, mažumos atstovai paliko Seimo salę ir nuo birželio 8 dienos posėdžiuose nedalyvauja, išskyrus registraciją ir darbotvarkės tvirtinimą. 

Valdantieji Seime turi 74 balsus, opozicija – 67.

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode