RETRO

Europos Komisija siūlo Ukrainai, Moldovai suteikti ES kandidatės statusą

moldovaiEuropos Komisija siūlo Bendrijos lyderiams suteikti Ukrainai ir Moldovai kandidačių į Europos Sąjungą (ES) statusą.

Apie tai penktadienį spaudos konferencijoje pranešė Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen (Urzula fon der Lajen).

„Komisija rekomenduoja Tarybai suteikti Ukrainai europinę perspektyvą ir kandidatės statusą. Visa tai daroma suprantant, kad šalis vykdys svarbias reformas. (...) Moldovai galioja tokia pati rekomendacija kaip ir Ukrainai“, – žurnalistams pranešė U. von der Leyen.

Kyjivui ir Kišiniovui siūloma kandidato statusą suteikti iš karto, tačiau taip pat prašoma įgyvendinti tam tikrus pokyčius valstybės valdyme.

Komisija vertino ir Sakartvelo paraišką dėl kandidatės statuso suteikimo. Tačiau dėl šios šalies nuspręsta siūlymą pateikti po to, kai ji įgyvendins numatytas išankstines sąlygas.

Galutinį sprendimą, ar suteikti šioms valstybėms kandidačių statusą, dar turės vienbalsiai patvirtinti Bendrijos šalys narės. Jų lyderiai po savaitės renkasi į Europos Vadovų Tarybos posėdį.

„Džentelmeniškas pasitikėjimas“

Kaip BNS penktadienį sakė eurokomisaras Virginijus Sinkevičius, lūkesčiai dėl pokyčių Ukrainoje ir Moldovoje „nėra sąlygos, bet, sakykim, džentelmeniškas pasitikėjimas“.

„Tie darbai bus fundamentalūs ir kalbant apie patį stojimo procesą. (...) Ukraina turi tobulinti Konstitucinio Teismo teisėjų atrankos procedūrą, stiprinti kovą su korupciją, ypač aukščiausiame lygmenyje, stiprinti įstatyminę bazę pinigų plovimo prevencijos srityje, įgyvendinti antioligarchinį įstatymą“, – kalbėjo Europos Komisijos narys.

Šis pokyčių įgyvendinimas, anot V. Sinkevičiaus, bus atidžiai stebimas.

Anksčiau Vakarų šalys, įskaitant Vokietiją, Prancūziją, skeptiškai vertino galimybes paspartinti Kyjivo narystę ES ir teigė, kad tam gali prireikti kelių dešimtmečių.

Vis dėlto šią savaitę vizito Ukrainoje metu Prancūzijos, Vokietijos ir Italijos lyderiai pareiškė pritariantys, kad Kyjivui nedelsiant būtų suteiktas oficialus kandidato statusas.

Neišsklaidytos abejonės

Pasak V. Sinkevčiaus, diskusijos dėl kandidatės statuso Ukrainai suteikimo buvo įtemptos.

„Turbūt prieš tris ar keturias savaites tai buvo neįsivaizduojamas sprendimas, šiandien yra istorinė diena, istorinis sprendimas, kuris nebuvo paprastas“, – kalbėjo eurokomisaras.

Jis pabrėžė, kad EVT posėdyje bus ypač svarbu rasti „tinkamą formuluotę“, kuriai pritartų Bendrijos lyderiai.

Nepaisant Komisijos rekomendacijos, Bendrijoje abejonės dar neišsklaidytos – dalis šalių mano, kad jei ne Rusijos karas, Ukrainos narystės siekiai nė nebūtų svarstomi. Pasak kritikų, iki Kremliaus invazijos Kyjivui priekaištauta dėl per lėtai judančių reformų, ypač antikorupcinių.

„Konkrečių šalių neįvardinsiu, tačiau jų argumentai yra, kalbant apie reikalingas reformas – stojimas į ES yra labai aiški procedūra ir ji negali būti pakeista dėl karo. Taip pat tai turi būti sąžininga ir kitų valstybių atžvilgiu“, – kalbėjo komisaras.

Jis teigė, kad Komisijos sprendimui daug įtakos turėjo pačios U. von der Leyen bei jos komandos įsitraukimas į klausimą. Be kita ko, taip pat daug įtakos turėjo didžiųjų šalių lyderių vizitas ir pareiškimai Kyjive.

V. Sinkevčius pabrėžė, kad net jei EVT patvirtins Komisijos rekomendaciją, Ukrainos dar lauks „ilgas kelias“ įgyvendinant reformas.

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode